24 април 2013 г.

Чаша чай

Виетнамският будистки монах и философ Тич Нан Хан пише за това, как да се насладим на пиенето на чаша хубав чай:

Съзнанието ти трябва да бъде напълно отворено само за настоящия момент, за да се насладиш на чая. Само ако изцяло усещаш настоящето, ръцете ти ще почувстват топлината на чашата. Само в настоящето можеш да доловиш аромата, да усетиш сладостта, да оцениш деликатния вкус. Ако размишляваш за миналото или се тревожиш за бъдещето, ти ще изпуснеш напълно радостта и насладата от пиенето на чаша чай. Ше погледнеш надолу към чашата и чаят вече ще е свършил.
И с живота е по същия начин. Ако не си напълно буден за настоящето, когато се огледаш наоколо, той вече ще е свършил. Ще си пропуснал усещането, аромата, деликатността, изяществото и красотата на живота. Ще изглежда така, сякаш животът е минал покрай теб като на лента.
Миналото е свършено. Поучи се от него и го остави да си замине. Бъдещето дори още не е тук. Планирай го, но не си губи времето да се безпокоиш за него. Тревогите за него са безсмислени.
Когато престанеш да преживяваш това, което вече се е случило, когато спреш да се притесняваш за това, което може изобщо никога да не стане, тогава ти ще заживееш в настоящия момент. И тогава ще започнеш да усещаш истинската радост от живота...
Из “Само любовта е истинска”
Д-р Браян Уайс



Желая Ви да се насладите на всеки момент от този чудесен ден, на слънцето и синьото небе, на цъфналите дървета и песента на птичките, и на усмихнатите детски лица :)

Challenges
Fetch a Sketch - Sketch 48
Addicted to CAS - must be clean and simple - #11 Flower
Celebrate the Occasion - #109 Clean & Simple
Cutie Pie Challenge - Clean & Simple

12 коментара:

  1. Права бях...
    С огромно удоволствие прочетох текста, наслаждавайки се на момента!
    И картичката е много хубава!

    ОтговорИзтриване
  2. Вълшебна картичка!!!:) Много ми харесва!!!:) Обожавам чаената тема,а тези страхотни чашки в разкошни пролетни цветове са просто уникални ;))) Много ми хареса мъдрото послание на този древен монах...благодаря за приятната емоция :)

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря за интересният разказ и прекрасната, нежна картичка!Поздрави и хубав ден :)

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасни са тези чашки! Отивам да си направя едно чайче и аз мен :)))

    Гуш
    Ем

    ОтговорИзтриване
  5. Много красиво измислено, написано и изразено върху картичката! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Fantastic card, love this stack of fancy dishes. Thank you for joining us at the Celebrate the Occasion challenge and hope to see you back again.
    Hugs
    Anna xxx

    ОтговорИзтриване
  7. Докосна ме с този текст! Сякаш аз съм го мислила (защото не мога да го напиша толкова хубаво). Абсолютно съм съгласна и винаги, когато мога, се опитвам да съм дзен - да правиш само по едно нещо и да го осъзнаваш! Пожелавам го на всеки! А слънцето, птичките и цветята само допринасят за насладата, доброто настроение и по-приятния ден! Благодаря ти за емоцията! Прекрасен ден!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Много мъдри думи,от които е хубаво да се поуча;))) Картичката е страхотна,много нежна и пролетна,а посланието чудесно.Поздрави.

    ОтговорИзтриване
  9. This is so lovely Maria. Thank you for playing along with the Addicted to CAS flower challenge this week.
    Regards Florence x

    ОтговорИзтриване
  10. Fabulous card!!! Love the image!!!
    Thanks for joining us at CTO this week!!

    ОтговорИзтриване
  11. So pretty! Thank you for joining in at Fetch A Sketch – hope you can join us again for the next challenge! Fetch A Sketch Challenges

    ОтговорИзтриване

Благодаря за отделеното време. Вашето мнение е важно за мен.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...